Onderwerpen

Wat kun je doen?

Partnerkeuze en huwelijksdwang: wat kun je doen?Jij beslist

Het is belangrijk om steeds voor ogen te houden dat jij degene bent die beslist met wie je je leven wilt delen, en met wie je wel of niet trouwt. Maar het is ook aan jou om die beslissing op een goede manier te nemen. Jij bepaalt of jeĀ  rekening wilt houden met wat je ouders willen, met wat je vriend of vriendin wil, met wat je familie wil. Er kunnen hele goede redenen zijn om te doen wat je ouders willen. Omdat je van ze houdt. Omdat je geen problemen wilt. Omdat je bang bent voor de gevolgen. Maar er kunnen ook hele goede redenen zijn om niet te doen wat je ouders willen. Omdat ze je teveel in je vrijheid beperken. Omdat je oud genoeg bent om zelf te beslissen. Omdat je dan ongelukkig wordt.
Bedenk bij alles wel dat het om jouw leven en jouw toekomst gaat. En dat (meewerken aan) een huwelijk misschien voor nu even een oplossing kan zijn, maar ook weer nieuwe problemen met zich mee kan brengen.

Met iemand praten

Het is moeilijk om beslissingen alleen te nemen. Het is goed om over moeilijke beslissingen met iemand te praten; om alle kanten tegen elkaar af te wegen.

Met je ouders praten

Het kan goed zijn om eens met je ouders te praten over de keuze van een partner en trouwen. Misschien zelfs al wel op een moment dat het nog helemaal niet an de orde is. Hebben ze afspraken met een andere familie gemaakt over jouw huwelijk; vinden ze dat zij jouw man uit moeten zoeken, of mag je zelf je partner kiezen. En mag dat dan iedereen zijn? Wanneer je het niet eens bent met hun mening hierover, kun je daar misschien ook met hen over praten. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je snapt dat het vanuit jullie cultuur normaal is dat ouders de huwelijkspartner voor hun kinderen uitzoeken, maar dat het hier in Nederland nou eenmaal anders gaat. Maar dat dat niet betekent dat je geen respect voor jullie cultuur hebt. En dat het voor jou wel belangrijk is om je ouders bij je partnerkeuze te betrekken, maar dat je zelf de uiteindelijke beslissing wilt nemen. Misschien kun je samen uitkomen op iets wat voor jullie allemaal acceptabel is.

Met andere familieleden praten

Het kan zijn dat je niet met je ouders kan of wilt praten. Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat je uitgehuwelijkt gaat worden Of omdat je eerst eens van iemand anders zou willen horen hoe zij denken dat je ouders zullen reageren op een vriend. Misschien kun je dan met andere familieleden praten. Met een zus, misschien met een broer; misschien is er een tante waarmee je goed kunt praten. Let er hierbij wel op dat je degenen met wie je gaat praten echt kunt vertrouwen. Als iemand de dingen die jij vertelt en vraagt gaat doorvertellen kunnen er roddels ontstaan, en kun je daardoor in de problemen komen, in plaats van dat je ermee geholpen bent.


Praten met een vertrouwenspersoon

Er zijn ook mensen buiten je familie waarmee je kunt praten. Met een goede vriendin bijvoorbeeld.
Maar er zijn ook organisaties waar je terecht kunt.
Let er hierbij steeds op dat je degenen waarmee je praat kunt vertrouwen: blijft alles wat je zegt vertrouwelijk? Zal hij of zij niets doorvertellen aan je familie of je gemeenschap wanneer jij dat niet wilt? Je kunt altijd van te voren navragen of een vertrouwenspersoon alles wat je zegt geheim zal houden. Veel vertrouwenspersonen bij officiele instanties hebben een wettelijke geheimhoudingsplicht.
Je vindt onder meer vertrouwenspersonen op school (vertrouwenspersoon of leerlingbegeleider); bij het maatschappelijk werk, of bij zelforganisatie. Voordeel van een zelforganisatie is dat deze mensen jouw cultuur goed kennen. Vrijwilligers van een zelforganisatie hebben echter geen wettelijke geheimhoudingsplicht. Ook maken ze soms deel uit van de gemeenschap die de eer van jouw familie beoordeelt. Ga op zoek naar iemand waarvan je zeker weet dat je haar of hem kunt vertrouwen.

Advies en informatie

Zie voor de websites en telefoonnummers van organisaties waar je terecht kunt voor meer informatie, voor advies, of voor hulp de pagina links en telefoonnummers. Naast algemene organisatie vind je daar onder het kopje 'relaties, huwelijk en echtscheiding' informatie over websites waar je meer informatie kun vinden, en organisaties waar je terecht kunt voor advies en hulp.

Campagne Stop Dwang

Ben je bang dat je ouders je tijdens je vakantie zullen achterlaten of uithuwelijken?
Het ministerie van justitie heeft een website gemaakt met informatie over huwelijksdwang en achterlating, en met een noodplan: een actielijst met tips voor maatregelen die kunt nemen voordat je op vakantie gaat. Zodat er iemand aan de bel kan trekken wanneer jij niet (op tijd) terugkomt.Klik op onderstaande banner om naar de site te gaan.

Lees ook