Onderwerpen

Kuisheid

Kuisheid: Achtergrond

Voor de familie-eer is de seksuele eer van vrouwen en meisjes heel belangrijk. Vrouwen en meisjes mogen geen seksuele contacten hebben buiten het huwelijk, en moeten zich kuis gedragen. Kuisheid is erg belangrijk in eerculturen. In het Turks wordt het Namus genoemd; in het Arabisch Ird.
Kuisheid gaat niet alleen over maagd blijven tot je huwelijk. Het gaat er ook over dat je niet mag flirten, je niet seksueel uitdagend mag gedragen, dat je je netjes kleedt, en bijvoorbeeld een hoofddoek draagt. En soms wordt onder kuisheid ook verstaan dat je geen contact mag hebben met mannen en jongens buiten je familie.
Voor veel meisjes in Nederland is het niet altijd duidelijk wat er van hen verwacht wordt op het gebied van kuisheid. Het kan zijn dat je op de lagere school alles mag (met de jongens spelen en gymmen, korte broek en t-shirt aan), en dat je op de middelbare school plotseling 'netjes' gekleed moet gaan en niet met jongens mag spreken.
Wanneer een meisje of vrouw zich niet kuis gedraagt, kan dat reden zijn voor de familie om haar extra te controleren. Wanneer in de ogen van de gemeenschap de eer al is geschonden, kan dat reden zijn voor maatregelen die de eer moeten herstellen.

Kuisheid: Rechten en regels

Volgens de (Nederlandse) wet mag iedereen vanaf 16 jaar zelf weten of hij of zij seks wil hebben, en met wie. De enige voorwaarde is dat het een vrije keus is: gedwongen seks is altijd verboden. Ook seks met kinderen, of met iemand die van je afhankelijk is is verboden. Maar seksuele contacten voor het huwelijk zijn toegestaan, en vreemdgaan of overspel is niet strafbaar. Gedwongen seksuele contacten zijn verboden, maar alleen degene die dwingt of geweld gebruikt is strafbaar (het slachtoffer dus niet). In Nederland zijn seksuele contacten met kinderen/jongeren tot 16 jaar verboden, maar bij kinderen tussen de 12 en 16 jaar wordt altijd de mening van de jongere gevraagd over de vraag of er een strafzaak moet komen.
Het iemand dwingen tot prostitutie is ook strafbaar. En bij minderjarigen hoeft er niet eens sprake te zijn van dwang: het bevorderen of regelen van prostitutie van een minderjarige mag niet. Het is dus niet van belang of een meisje er wel of niet mee instemt zich te prostitueren voor een 'loverboy' of 'pooierboy'; hij zit fout en is strafbaar.

Lees ook