Nieuws

Aylin's Alfabet: D van Duygu Asena (voorbeeldfeministe)

10 februari 2015

AYLIN BLIKT TERUG OP HAAR LEVEN

D
Duygu Asena
De Nederlandse regering heeft het recht op zelfbeschikking hoog op de agenda staan. Zelfbeschikking wil zeggen: zelf kunnen beslissen over je leven. Er zijn daarom in 2014 projecten uitgevoerd om dit bij sommige culturen in Nederland onder de aandacht te brengen. Want, in veel migrantengemeenschappen heerst een wij-cultuur. Dat betekent dat de familie beslist hoe het leven van alle familieleden eruit moet zien. Dat gaat dus tegen het recht op zelfbeschikking. Komende drie jaar trekt de regering geld uit om dit thema nog intensiever onder de aandacht te brengen.
Persoonlijk hoop ik dat de Nederlandse regering op zoek gaat naar iemand die als voorbeeld kan werken voor (jonge) vrouwen uit de wij-culturen. Toen ik een tiener en jonge vrouw was, heb ik veel gehad aan de Turkse feministe Duygu Asena. Zij is mijn idool en heldin.
Wat het meest opvallende aan haar is, is haar moed. Een vrouw met ballen (en het uiterlijk van een engel). Zij zegt wat niemand ooit durft te zeggen. Zij verwoordt ongesluierd de ondergeschikte positie van Turkse meisjes en vrouwen. Maar bovenal geeft ze zelf het voorbeeld hoe je voor jezelf kunt kiezen: ze verlaat haar liefdeloze huwelijk en kiest openlijk met haar nieuwe geliefde samen te leven. Ze maakt het feministische maandblad Kadinca en laat zien dat vrouwen een carrière kunnen hebben, daarvan kunnen genieten, op reis kunnen gaan, dat ze voor betere leefomstandigheden actie kunnen voeren, dat ze solidair kunnen zijn met andere vrouwen die het niet zo goed hebben. Maar haar verdienste is vooral dat je als vrouw recht hebt op liefde in je leven.
Haar boek Kadinin Adi Yok (De Vrouw Heeft Geen Naam) maakt echter de meeste indruk op me. Ze bekritiseert hierin de onderdrukking van de Turkse vrouwen en de verplichting om in liefdeloze huwelijken te blijven. Scheiden wordt namelijk als een schande gezien, daarom blijven veel stellen bij elkaar terwijl de liefde allang dood is.
Spectaculair is haar idee om de eerste menstruatie van meisjes te vieren. Want: waarom is een besnijdenis van jongens zo belangrijk en wordt die uitbundig gevierd terwijl de eerste menstruatie van meisjes geheim moet blijven. In moderne en feministische kringen viert men daarna de eerste menstruatie van de dochters.
Duygu Asena is een voorbeeld, omdat ze niet alleen voorschrijft maar ook voorleeft. Zonder angst, zonder gêne, zonder grof te worden. Ze blijft altijd in dialoog. Haar verbale en non-verbale boodschap is eindeloos positief: geloof in jezelf, respecteer de ander maar laat je niet de mond snoeren.
Duygu Asena is helaas op 60-jarige leeftijd in 2006 gestorven. Ik zal haar nooit vergeten.


Reacties: aylinsalfabet@gmail.com
 

Lees ook