Columns

Meiden die op meiden vallen

Aicha is zestien jaar en helemaal verliefd. Ze heeft kriebels in haar buik en straalt wanneer ze haar geliefde ziet. Ze droomt van een toekomst met haar geliefde. Aicha heeft het nog aan niemand durven vertellen. Ze is bang dat haar vriendinnen haar ‘vies’ vinden. En dat haar ouders en broers  zeggen dat zij de familie te schande maakt. Niet alleen omdat Aicha haar geliefde geen Marokkaan is.  Maar vooral omdat Aicha is verliefd is op een meisje.

Je kiest niet op wie je verliefd wordt. Toch denken mensen vaak dat wanneer een meisje verliefd wordt op een meisje, dat dit een keuze is. Ze begrijpen niet waarom je die keuze maakt. En eisen dat je verandert en straks ‘gewoon’ met man gaat trouwen. Maar dat kan je niet; dat voelt helemaal niet goed. Trouwen betekent je leven met elkaar delen. En dat zie jij niet ziet zitten met een man. Of jij denkt dat je dat liever met een vrouw wil.

 Bijna zo’n 10 procent van alle meiden valt (ook) op meiden. In alle culturen komt het voor.  Alleen wordt er niet altijd over gepraat. Vooral niet in culturen waar de familie-eer van groot belang is. Vanuit mijn werk bij MOVISIE, merken ik en mijn collega’s, dat veel daarom stiekem gebeurt. Meiden die op meiden vallen ontmoeten elkaar op feestjes zoals van Secret Garden of het COC. Ze hebben contact met elkaar via internet of ze eten met elkaar bij Veilige Haven in Amsterdam. Niemand uit de eigen kring weet het, want dan wordt er geroddeld en de eer van de familie geschonden.

Ik interviewde pas nog een meisje dat gevlucht is voor haar familie: haar familie was er achtergekomen dat ze een vriendin heeft. Het meisje is toen zelf het (jeugd)maatschappelijk werk gestapt. De maatschappelijk werker luisterde naar haar verhaal en heeft haar en haar vriendin geholpen met het vinden van een veilige plek. Nu wonen de meiden samen in een eigen huisje aan de andere kant van het land.

Er zijn ook meiden die kiezen voor een dubbelleven: dit is meestal geen gemakkelijk leven. Ik ken gelukkig ook meiden waarvan de familie langzaam aan het idee is gewend dat hun dochter haar leven deelt met een vrouw. Dat geeft mij hoop; families kunnen soms ook veranderen, ook al kost dat soms veel tijd.

Als je merkt bij jezelf dat jij als meisje (ook) op meiden valt, weet dan dat je niet alleen bent. Stap eens binnen bij Veilige Haven om met een vrijwilliger van gedachten te wisselen. Of praat er eens over met iemand via internet, bijvoorbeeld op deze site. En geef de moed niet op; er zijn namelijk mensen die je kunt vertrouwen die jou kunnen verder helpen.

Hanneke Felten is werkzaam bij MOVISIE als onderzoeker, trainer en interventieontwikkelaar op het breder terrein van participatie, inclusie en emancipatie.

Lees ook