Columns

Geen bloed is normaal

Hoe zit het nou eigenlijk met het maagdenvlies? Ik spreek jonge vrouwen die niet op paardrijden mogen of van turnen af moeten in verband met hun maagdenvlies. Het vlies zou kunnen scheuren en daarmee zou het bewijs van maagdelijkheid verdwijnen. Van jonge mannen hoor ik dat ze bang zijn om tegen iets hards aan te stoten tijdens de ontmaagding.

Maar als het een dicht vlies is, hoe kunnen vrouwen dan menstrueren? Hoe kan het menstruatiebloed de vagina dan uit?
En als het geen dicht vlies is, hoe zit het dan met bloeden tijdens de ontmaagding? Het is allemaal erg verwarrend.
Hier heb ik me de laatste jaren samen met een groep deskundigen in verdiept en deze kennis wil ik graag met je delen.

Het begint in de baarmoeder. Bij een foetus (het ongeboren kind) is het vlies intact, rond de vijfde maand scheurt het open (door de groei van de foetus). Het enige dat overblijft, is een klein zeer elastisch randje van bindweefsel met slijmvlies. Bij enkele meisjes blijft geen restweefsel achter. Bij een heel klein aantal meisjes is het vlies nog dicht. Als het vlies dicht is, ontstaan er klachten als het meisje gaat menstrueren (ze krijgt buikpijn) en is een kleine medische ingreep nodig. Bij sommige vrouwen is het randje heel stug en gaat het kapot tijdens de ontmaagding, waardoor ze bloeden. Maar vrouwen kunnen ook om andere redenen bloeden. De vaginawanden zijn zeer goed doorbloed en als een vrouw gespannen is of niet opgewonden/vochtig genoeg bloedt zij ook. Ongeveer de helft van de vrouwen bloedt niet bij de ontmaagding.

Omdat veel mensen denken dat bloeden tijdens de ontmaagding het bewijs van maagdelijkheid is, kunnen meisjes en vrouwen die niet bloeden ernstig in de problemen komen (verstoting en/of eerwraak). Daarbij komt dat jongeren die opgroeien met een taboe op seksualiteit meer risico lopen op SOA’s en ongewenste zwangerschappen/abortussen. Om hier iets aan te doen, heb ik samen met Naima Daali, Souad Moqaddem, Ineke van Seumeren (gyneacoloog), Bianca van Moorst (seksuoloog), Milleke de Neeg (Rutgers Nisso Groep), Mohammed Cheppih en Jarina Hammudulihkhan een stichting opgericht.

De Stichting Mythe Ontkracht geeft voorlichting over de medische feiten rond het maagdenvlies. Verder gaat zij een conferentie organiseren over maagdelijkheid voor opiniemakers, sleutelfiguren en mensen die in hun dagelijks werk met jongeren en/of hun ouders in aanraking komen. Op de conferentie krijgen zij handvatten om het onderwerp te bespreken en risico’s voor jongeren te herkennen, om zo mogelijke ernstige gevolgen te voorkomen. Daarnaast verzamelt de stichting handtekeningen om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen. Ze pleit voor een landelijke campagne, aandacht binnen het onderwijs en het aanjagen van de discussie bij groepen waar dit speelt. Steun je dit initiatief of wil je meer weten over wat we doen, ga dan naar onze website: www.mytheontkracht.nl of stuur een mailtje naar mij: mytheontkracht@live.nl

Lees ook